Prometheus logo
linkerzijde




11 - 21 maart 2009 - Boekenweek 2009

TJIELP TJIELP - De literaire zoo
Al in 1949 bedacht Jan Hanlo het motto van de Boekenweek 2009

De Mus
Tjielp tjielp – tjielp tjielp tjielp
tjielp tjielp tjielp – tjielp tjielp
tjielp tjielp tjielp tjielp tjielp tjielp
tjielp tjielp tjielp
Tjielp, etc.

(Verzamelde gedichten,
G.A. van Oorschot, Amsterdam 1958)

De 74ste Boekenweek heeft als motto TJIELP TJIELP - De literaire zoo.
Het dier steelt niet zelden het hart van de schrijver en de dichter. Vele literaire auteurs hebben het dier een plaats gegeven in hun verhalen of gedichten. Denk aan Herman Melvilles Moby Dick, George Orwells Animal Farm, Flauberts papegaai van Julian Barnes en Dierenleven van J.M. Coetzee.
Ook in Nederland gromt, blaft, fluit en miauwt het dier in de literatuur. Zie Mijn leven als hond van Martin Bril, Dagboek van een poes van Remco Campert en Alle dierenverhalen van A. Koolhaas. En dan zijn er de non-fictie auteurs voor wie het dier ronduit een passie is. Bijvoorbeeld Frans de Waal, Tijs Goldschmidt en Midas Dekkers.

Boekenweekthema: aandacht voor het dier in proza en poëzie.

De Boekenweek opent traditiegetrouw op de dinsdagavond voordat de Boekenweek begint met het Boekenbal in de Amsterdamse Stadsschouwburg. Op het 'Uitgelaten Boekenbal' zal Het Carnaval der dieren te horen zijn van Camille Saint-Saëns met speciaal voor deze gelegenheid geschreven teksten van Gerrit Komrij.

Op zondag 15 maart kunnen reizigers net als in vorige jaren weer op vertoon van het Boekenweekgeschenk gratis reizen met de trein, een cadeau van NS, hoofdsponsor van de Boekenweek.

Voor meer informatie zie: www.boekenweek.nl

Boekenweekgeschenk: Een tafel vol vlinders ( klik HIER voor meer info)

Tim Krabbé (Amsterdam, 1943) is een veelzijdig man met drie grote passies: wielrennen, schaken en natuurlijk vooral schrijven. Als bestsellerschrijver heeft hij een rijk en zeer gewaardeerd oeuvre. Hij werd bekend met verhalen en romans als Het Gouden Ei, Vertraging, De Paardentekenaar, De Grot, Kathy’s Dochter en het vorig jaar verschenen Marte Jacobs.
Zijn werk werd in 16 talen vertaald en is meermalen verfilmd. Spoorloos, de filmversie van Het Gouden Ei, won in 1988 het Gouden Kalf voor de beste film. Begin jaren ’70 behoorde Krabbé tot de twintig beste schakers van Nederland. Naast topschaker was hij een niet onverdienstelijk amateur-wielrenner. Hij putte er inspiratie uit voor 43 Wielerverhalen en De Renner.

Boekenweekessay: Piep. Een kleine biologie der letteren

Midas Dekkers
'Lezen doe je om te kijken wat er in een ander omgaat: iemand van het andere geslacht, een ander volk, een andere tijd. En wie is er anderser dan het dier? Kijk door de ogen van de dieren, ruik door hun neuzen en je krijgt er evenzovele werelden bij.'
Midas Dekkers (Haarlem, 1946) studeerde biologie en schreef vele non-fictie werken, essays en columns waarin dieren meestal de hoofdrol spelen. Dekkers behandelde bestialiteit in Lief dier (1992), in De vergankelijkheid (1997) besprak hij het naderen van de dood en in De larf (2002) beschouwde hij kinderen als menselijke rupsen. Geraffineerd is de manier waarop hij alledaagse en niet alledaagse onderwerpen benadert; hij informeert en verrast, zonder te shockeren. In 2006 publiceerde Dekkers Lichamelijke oefening waarin hij het nut van sport betwijfelt.

Boekenweekmagazine
Duik in de wereld van het dier! U kunt uw hart ophalen. Vele uitgaven verschijnen speciaal naar aanleiding van dit thema, of oudere boeken worden opnieuw onder de aandacht gebracht.

Laat u inspireren door de vele titels in het Boekenweekmagazine.

Interview 19 maart ( klik HIER voor meer info)
Tim Krabbé zal bij Prometheus worden geïnterviewd door Ernst-Jan Rozendaal.

Ernst-Jan Rozendaal (1961) woont en werkt in Middelburg. Na zijn studie Nederlandse taal- en letterkunde aan de VU te Amsterdam is hij als journalist gaan werken voor de PZC,  o.m. als kunstverslaggever en politiek verslaggever in Den Haag. Momenteel is hij als projectmanager multimedia verantwoordelijk voor het PZC-internetgebeuren, maar ook kunnen we nog iedere week genieten van zijn column in de krant.

Als co-auteur verschenen enkele boeken in samenwerking met anderen, zoals
Rijden door de nacht: onderweg met Blof  uit 1999, een portret in woord en beeld van de Zeeuwse popgroep Blof en in 2006 verscheen Wim zonder titel, een boek in een kunsthistorische reeks over het werk van de schrijver en beeldend kunstenaar Wim Hofman.